Hoornaarnest in de boom

Een hoornaar nest in de boom, wat nu?

Hoornaars zijn grote wespen die er nogal intimiderend uit kunnen zien. Wanneer hun nest in de buurt van een school of in een druk park in een boom zit, kan het zijn dat deze veel overlast veroorzaken. Het is altijd belangrijk om de soort te (laten) identificeren, zo weet je of het een inheemse Europese hoornaar (Vespa crabro), of een invasieve Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is. De eerste hoeft niet verwijderd te worden, tenzij ze overlast veroorzaken. De laatste moet wel in alle gevallen verwijderd worden, omdat het een invasieve soort betreft. Lees hieronder wat je wel en vooral niet moet doen wanneer er een hoornaar nest bij jou in de boom zit.

Wat moet je vooral niet doen?

Nest blokkeren of vernietigen

Hoornaars zijn over het algemeen zachtaardige wespen. Wanneer het nest bedreigt of aangevallen wordt, zullen ze echter iedereen in de buurt als bedreiging zien en hun nest verdedigen. Wanneer je de uitgang blokkeert, zullen ze zich binnen de kortste tijd een weg naar buiten geknaagd hebben en iedereen rondom het nest aanvallen. Zo riskeer je meerdere steken en een mogelijk gevaarlijke situatie.

In de buurt van het nest een hoornaar doden of irriteren

Net zoals andere wespensoorten, communiceren hoornaars via feromonen. Wanneer een hoornaar aangevallen of gedood wordt, zullen de andere in de kolonie dit waarnemen en komen helpen. Dit kan tot pijnlijke situaties leiden, waar je door meerdere hoornaars aangevallen wordt.

Onnodig het nest laten verwijderen

Wanneer je te maken hebt met de Aziatische hoornaar, moet je het nest altijd laten verwijderen. Maar wanneer het echter om de Europese hoornaar gaat, is het belangrijk om deze alleen bij overlast te laten verwijderen. De Europese hoornaar is namelijk een belangrijke schakel in het ecosysteem, en is veel minder agressief of vervelend dan een gewone wesp.

Wat kun je wel doen?

Observeer en identificeer

Wanneer je een nest in je boom aantreft, is het beter om zelf alleen te observeren van een veilige afstand. Hiermee kun je proberen of je de hoornaar kunt identificeren. Deze informatie kun je doorgeven aan een professional. Laat individuele hoornaars met rust, deze zullen je niet zomaar aanvallen en zijn alleen op zoek naar insecten.

Blijf uit de buurt van het nest

Hoornaars beschermen hun nest tegen alles wat te dicht in de buurt komt. Wanneer je te dichtbij komt, of zelfs hun vliegroute blokkeert, zullen ze je aanvallen. Zorg er dus voor dat je de afstand bewaard.

Laat een professional het nest verwijderen

Een professionele bestrijder kan op een veilige manier het nest bestrijden en verwijderen wanneer dat nodig is. Deze hebben daar de juiste uitrusting en spullen voor en zullen dit grondig kunnen doen. Zo loop jij en je omgeving geen risico om gestoken te worden en weet je zeker dat het op een verantwoordelijke manier gebeurt.

Hoornaar bestrijden

Een Europese hoornaar kan er eng uit zien, maar door zijn belangrijke rol in het ecosysteem is het beter om deze niet te bestrijden. De Aziatische hoornaar moet echter altijd bestreden worden. Hoornaars zijn niet geïnteresseerd in de zoetigheid van mensen zoals gewone wespen, en zullen je dan ook niet lastig vallen. Dus wanneer het nest in de boom geen overlast veroorzaakt – leven en laten leven. Neem contact op met een professionele bestrijder voor meer informatie over jouw situatie.

085 - 580 2745

Ook in het weekend!