Europese hoornaar vs Aziatische hoornaar

Ieder voorjaar komt er wel verontrustend nieuws over hoornaars. Hoornaars zijn insecten die tot de wespensoort behoren. Ze beschikken over een zogenoemde ‘gladde’ angel. Omdat deze niet loskomt, zijn ze in staat om meermaals te steken. Hoornaars staan bekend om hun agressie. Ze steken wanneer ze zich bedreigd voelen. Het wespengif van een hoornaar werkt sneller dan dat van een gewone wesp. Daardoor vormen ze een serieuze bedreiging voor mensen die voor dit gif allergisch zijn. Niet zo gek dus dat berichten over oprukkende hoornaars angst inboezemen. De bekendste soorten hoornaars zijn de Europese en de Aziatische hoornaar. In dit artikel lees je meer informatie over deze twee wespensoorten en leer je ze in het wild herkennen.

Europese hoornaar herkennen

Hoornaar op blad

De Europese hoornaar komt voor in het westen van Europa en wordt ook wel ‘paardenwesp’ genoemd. Ze vallen onder de plooivleugelwespen. Europese hoornaars vormen de grootste inheemse wespensoort in Nederland en België. Situaties die steken uitlokken zijn met name:

  • Slaan naar hoornaars;
  • Te dicht bij een hoornaar en/of een nest in de buurt komen;
  • Een nest proberen te vernietigen.

Hoornaars komen niet af op zoetigheid. Ze jagen vooral op andere insecten. Dit is goed nieuws als je in de buitenlucht gaat eten. Ze reageren minder agressief dan andere wespensoorten, tenzij je hun pad (per ongeluk) kruist. Hieronder lees je meer kenmerken waaraan je een Europese hoornaar kunt herkennen.

Uiterlijke kenmerken

De Europese hoornaar herken je direct aan de flinke grootte. Deze inheemse wespensoort is wel 17 tot 24 millimeter groot. Een koningin heeft zelfs de indrukwekkende lengte van 25 tot 35 millimeter. De Europese hoornaar valt ook op door een oranje of rode kleur in plaats van de zwarte en gele tinten van de gewone wesp.

De kop

De kop van de hoornaar heeft een groot schild en valt op door oranjerode kleur. De ogen van de hoornaar zijn langwerpig. Daarnaast is de kop voorzien van twee donkere voelsprieten.

De borst

De borst, ook wel thorax genoemd, van de Europese hoornaar is breed en bevat platen die de poten en vleugels van het insect beschermen. De kleur van de borst varieert van roodbruin tot donkerbruin.

Vleugels

De Europese hoornaar is uitgerust met langwerpige vleugels die een roodbruine kleur hebben.

Aziatische hoornaar herkennen

De Aziatische hoornaar wordt ook wel de ‘monsterwesp’ genoemd. Zoals de naam al aangeeft, komt deze exotische wespensoort uit Azië. De Aziatische hoornaar wordt via transport onbedoeld naar Europa vervoerd en is inmiddels zelfs gesignaleerd in het zuiden van Nederland. De bijnaam monsterwesp is niet voor niets. Aziatische hoornaars vallen bijenkasten aan en jagen op en voeden zich met onze beschermde (honing)bijen. Met het oog op biodiversiteit is dit slecht nieuws.

Asian hornet (Vespa velutina)

Uiterlijke kenmerken

De Aziatische hoornaar is groot, maar een stuk kleiner dan de Europese. Gemiddeld worden ze 20 tot 35 millimeter lang. Koninginnen groeien uit tot een lengte van 30 millimeter. In tegenstelling tot de oranjerode en bruine tinten van de Europese hoornaar, zijn Aziatische hoornaars overwegend zwart met geel.

De kop

De Aziatische hoornaar heeft een zwarte kop met oranje of gele accenten die je ook terugziet in de uiteindes van de poten. De ogen zijn groot en langwerpig en de voelsprieten zijn zwart en opvallend.

De borst

De borst van de Aziatische hoornaar is breed en de harde platen zijn zwart van kleur.

Vleugels

Aziatische hoornaars hebben langwerpige vleugels die een geelachtige tint hebben.

085 - 580 2745

Ook in het weekend!