Europese hoornaar vs Aziatische hoornaar

Wat zijn de verschillen tussen de Europese en Aziatische hoornaar?

De Europese hoornaar is een inheemse wespensoort. Dit diertje ziet er misschien heel indrukwekkend uit, en een steek kan behoorlijk pijn doen, maar een hoornaar blijft in principe liever bij mensen uit de buurt. Alleen als je te dicht bij een nest komt, loop je het risico gestoken te worden. Ook zijn Aziatische familielid houdt zich aan deze gedragscode, al heeft die de weinig flatterende bijnaam ‘monsterwesp’ gekregen. In 2004 werd de Aziatische hoornaar voor het eerst gesignaleerd op ons continent. Waarschijnlijk was deze uitheemse soort meegelift met een partij aardewerk uit China met bestemming Frankrijk. In 2017 was de eerste waarneming in Nederland. Sindsdien zijn er ieder jaar in de zomermaanden meer waarnemingen van deze exoot, ook al betreft een deel waarschijnlijk de Europese hoornaar. Hoe hou je deze twee soorten uit elkaar?

Europese en Aziatische hoornaar

Europese hoornaar herkennen

Een Europese hoornaar is groter dan een gewone wesp. De werksters zijn 18 tot 24 millimeter groot, de mannetjes 21 tot 28 millimeter en de koningen hebben een lengte tussen de 25 en 35 millimeter. Verder is het geluid dat een hoornaar produceert een stuk harder dan dat van een wesp en kan dit behoorlijk agressief overkomen. Maar zoals gezegd blijft deze wespensoort liever uit onze buurt en loop je alleen risico om gestoken te worden in de buurt van een nest.

Uiterlijke kenmerken

Ook de uiterlijke kenmerken van een hoornaar verschillen nogal van die van de reguliere wesp. Beide hebben wel een geel gekleurd lijfje met zwarte strepen en de bekende wespentaille, maar kop, borststuk en poten verschillen.

De kop

Naar verhouding heeft de Europese hoornaar een vrij grote kop, die een oranje tot roodbruine kleur heeft. De ogen hebben de vorm van een komma.

De borst

De borst van een Europese hoornaar heeft een rode tot zwarte kleur.

De vleugels

De vleugels hebben een langwerpige vorm en een roodbruine kleur met een soort rokerige waas er overheen.

Aziatische hoornaar herkennen

De Aziatische hoornaar komt niet zo veelvuldig voor in Nederland als de Europese versie, en dat is maar goed ook. Deze exoot vormt namelijk een bedreiging voor ons ecosysteem. Zo ziet de Aziatische hoornaar nuttige honingbijen als een lekker hapje en dringt hij soms bijenkasten binnen om daar grote schade aan te richten. Deze soort wordt dan ook actief bestreden. Maar hoe onderscheid je nu een Aziatische hoornaar van de, wel nuttige, Europese hoornaar?

Uiterlijke kenmerken

De Aziatische hoornaar is ietsje kleiner dan de Europese. De werksters zijn maximaal 20 millimeter groot, de mannetjes maximaal 25 millimeter en de grote koningin wordt maximaal 30 millimeter lang. De verschillen zitten verder in de kop, borst en vleugels.

De kop

De kop van een Aziatische hoornaar is voornamelijk zwart met een beetje geel. In tegenstelling tot de Europese hoornaar zit er geen rood op de kop.

De borst

Ook het borststuk van de Aziatische hoornaar is grotendeels zwart en de poten zijn eveneens zwart met gele uiteinden. Het achterste gedeelte van zijn lijfje is geel met bruin/zwart.

De vleugels

De Aziatische hoornaar heeft geel gekleurde vleugels.

Grootste verschil tussen Europese en Aziatische hoornaar

Het grootste verschil tussen de Europese hoornaar en zijn Aziatische familielid is de kleur. De Europese heeft een rode tot roodbruine tint en de Aziatische is overwegend zwart. Een ander belangrijk verschil is dat de Europese hoornaar een inheemse soort is en een goede plaagdierbestrijder, terwijl de Aziatische hoornaar juist een bedreiging vormt voor het Nederlandse ecosysteem door zijn voorliefde voor honingbijen.

085 - 580 2745

96% beveelt ons aan