Hoornaar bestrijden: zo pak je het aan!
Heb je een vermoeden dat je te maken hebt met een hoornaar in huis? Dan is het een goed idee om dit zo snel mogelijk te laten bestrijden. Maar voor je het probleem aanpakt is het handig om meer over dit beestje te weten te komen. Hieronder geven we je alvast meer informatie!
De hoornaar herkennen
De hoornaar is familie van de wesp en kan daarom soms moeilijk te herkennen zijn. Toch is het handig om het beestje te herkennen, want op die manier kan je beter weten hoe je het kan bestrijden.
Een hoornaar kan je vooral herkennen door zijn roodbruine kop met twee antennes, zijn brede kaken, zijn lichtbruine vleugels, zijn rood- tot donkerbruine borststuk en de angel op zijn achterlijf. Hij is ook groter dan de gewone wesp, zo’n 17 tot 25 centimeter lang en zijn achterlijfje is verdeeld in twee verschillende patronen: het eerste deel van het achterlijfje is rood- tot donkerbruin en het tweede deel is geel-zwart gestreept.
De hoornaar
De hoornaar is een wespensoort dat behoort tot de sociaal levende insecten, net zoals de gewone en Duitse wesp. Dit beestje staat ook bekend als “paardenwesp” en is de grootste van de wespenfamilie die in onze buurt voorkomt. De hoornaar kan voor heel wat problemen zorgen, vooral als het een nest bouwt in je tuin. Daarom is het belangrijk dat het tijdig bestreden wordt.
Het verschil met een wesp
Wat is het verschil tussen een hoornaar en een wesp? Op het eerste zicht zal het misschien moeilijk zijn om een hoornaar van een gewone wesp te onderscheiden. De hoornaar behoort namelijk tot de wespenfamilie en heeft daarom gelijkaardige uiterlijke kenmerken. Het eerste verschil dat meteen opvalt is dat een hoornaar veel groter is. Als je dus het gevoel hebt dat het beestje dat in je huis rondvliegt behoorlijk groot is. Dan is de kans groot dat het gaat om een hoornaar.
Ook in het gedrag zijn er enkele verschillen. Zo zijn hoornaars agressiever dan wespen, vooral als je te dicht bij het nest komt. Daarnaast zal het ook anders aanvoelen als je gestoken wordt door een hoornaar dan als je gestoken wordt door een gewone wesp, want de steek van een hoornaar is veel pijnlijker door hun langere angel.
Het verschil met een bij
Het verschil tussen een hoornaar en een bij is makkelijker op te merken. Een honingbij is bijvoorbeeld licht behaard, terwijl de hoornaar nauwelijks haartjes heeft. Hoewel ze beiden rood-zwarte kleuren hebben, kan je bij de hoornaar ook roodtinten opmerken.
Het verschil met een hommel
Het verschil tussen een hommel en hoornaar is zelfs nog groter. Hommel zijn namelijk dikke beestjes en zijn zwart-geel gestreept. De strepen van hoornaars zijn niet zwart, maar eerder bruinrood. Daarnaast is een hommel veel meer behaard en is de vorm van het lijfje anders.
Zijn hoornaars gevaarlijk?
Hoornaars zijn over het algemeen niet gevaarlijk en laten de mens gerust. Het is pas als je te dicht bij hun nest komt, dat ze erg agressief zullen reageren. Hierdoor blijf je het best zo’n 5 meter van het nest vandaan. Als een hoornaar je steekt zal dit erg pijnlijk zijn door de lange angel. Bovendien kan een wespensteek gevaarlijk zijn als je hier allergisch voor bent of als je in je tong, keel of hals wordt gestoken. Je kan dus beter je voorzorgen nemen door hoornaars meteen te laten verwijderen!
Zelf de hoornaar bestrijden of uitbesteden?
Zelf de hoornaar bestrijden is geen goed idee. Wanneer je dit doet kan je gestoken worden. Zelfs als je te dicht bij het nest komt kunnen er al talloze hoornaars op je afkomen. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Speel op veilig en laat de hoornaars bestrijden door een ongediertebestrijder!
Hoornaar in huis? Dit moet je vooral niet doen!
Voordat de hoornaar bestrijder bij je langs komt is het belangrijk om weten dat je bepaalde dingen beter niet kan doen. We sommen ze voor je op!
Om je heen slaan
Wanneer er hoornaars rond je heen zweven is het een logische reactie om met je handen om je heen te slaan. Dit kan je beter niet doen. De hoornaar zal niet uit zichzelf steken, maar als je heftig beweegt voelt het beestje zich bedreigt en zal het steken ter verdediging.
Te dicht bij het nestje komen
Zit er een nest in je tuin? Blijf dan altijd uit de buurt. Als je dit niet doet is de kans groot dat je gestoken wordt en niet door één hoornaar, maar door meerdere. Prettig is anders!