Hoornaarnest verwijderen

Hoornaarnest verwijderen

De hoornaar is de grootste wespensoort die in Nederland rondvliegt. De hoornaar behoort tot de gewone soorten wespen zoals de papierwesp die wij gewend zijn. Een hoornaar is minder agressief dan een gewone wesp, maar een nest kan toch flink wat overlast veroorzaken.

Een hoornaar is te herkennen aan de grootte. Deze wesp kan wel 3,5 cm groot worden. Je kunt de hoornaar makkelijk onderscheiden van de gewone wesp. Zijn lijf is geheel geel/oranje van kleur. De kop is roodbruin.

Waar bouwen hoornaars hun nest?

De hoornaar is een wespensoort en gedraagt zich grotendeels net als de gewone wesp. Zo bouwen hoornaars hun nesten op ongeveer dezelfde plekken als zijn kleinere soortgenoot. Hun voorkeur gaat uit naar holtes in bomen maar enkele andere plekken waar je een hoornaar nest kunt aantreffen zijn:

  • Onder de dakgoot
  • In de dakranden
  • Op zolder
  • In de spouwmuren
  • In garages
  • In een tuinhuis
  • In een struik
  • Onder de grond
  • In schoorstenen

De plek van het hoornaar nest verschilt dus niet veel met het nest van de gewone wesp, maar de vorm en grootte wel. Een hoornaar nest wordt ongeveer twee keer zo groot en heeft een golvende vorm.

Eerst het nest bestrijden, daarna verwijderen

Voordat je een nest van hoornaars gaat verwijderen is het belangrijk om te weten dat je deze eerst dient te bestrijden. Er wordt al gauw gesproken over het verwijderen van een wespennest, maar het bestrijden van het nest is toch belangrijker.
Voor alle wespensoorten geldt dat het nest slechts 1 jaar lang gebruikt wordt. Na dit jaar hangt het nest er verlaten bij. Het echte verwijderen van het nest kun je zelf dus na één jaar doen.

Wat moet je vooral niet doen?

Nest met vuur bestrijden

De Europese hoornaar is minder agressief dan de gewone papierwesp, maar dat betekent niet dat de hoornaar het nest niet zal verdedigen wanneer het aangevallen wordt. Een nest bestrijden met vuur zorgt voor een hoop gevaar. Niet alleen voor wespensteken maar ook brandgevaar.

Nest wegslaan

Een van de slechtste manieren om van een wespennest af te komen is door deze weg te slaan. Mensen willen dit nog wel eens doen met een lange stok of hockeystick. Doe dit vooral niet! Niet alleen jij, maar ook omstanders zullen aangevallen worden door de hoornaars.

De spouwmuren afsluiten

Een hoornaar nest kan zich ook in de spouwmuren van je huis bevinden. De ventilatieopeningen naar de spouwmuur afsluiten zorgt ervoor dat de wespen zoeken naar een uitweg. Die vinden ze vrijwel altijd en vaak het interieur van je huis.

Met water wegjagen

Ook water helpt niet om een nest hoornaars weg te jagen. Omdat ze zich bedreigt voelen zal het nest zich tegen je keren en je aanvallen. Een steek van een hoornaar is zeer pijnlijk voor mensen.

Wat kun je wel doen?

Laat het nest met rust

De hoornaar is van zichzelf een redelijk vredelievende wespensoort. Alleen uit noodweer zal de wesp steken. Het is dus niet agressief en wanneer het nest met rust gelaten wordt zal er niets gebeuren.

Roep de hulp in van een ongediertebestrijder

In geval van een hoornaar nest is het verstandig om altijd de hulp in te roepen van een ongediertebestrijder. Een hoornaar is een relatief groot beest met een pijnlijke steek. Een hoornaar nest bestrijden is werk voor een professioneel bedrijf.

Doe ramen en deuren dicht

Wanneer je een nest hoornaars in de tuin of vlakbij het huis hebt is het verstandig om ramen en deuren te sluiten. Het kan natuurlijk gebeuren dat je een hoornaar in huis hebt. Deze zal zich hoogstwaarschijnlijk richting het licht begeven om naar buiten te willen gaan. Probeer deze rustig naar buiten te bewegen (bijvoorbeeld met een tijdschrift).

Als er meerdere hoornaars in je huis zitten, dan is het verstandig om een ongediertebestrijder om hulp te vragen.

Informeer je kinderen

Een hoornaar is een insect waar je flink van kunt schrikken als je deze ziet. Wanneer je een nest in de buurt van je huis hebt is het verstandig om je kinderen te vertellen over de hoornaar en hoe ermee om te gaan.

Hoornaarnest zelf verwijderen?

Het nest van de hoornaar is een imposant iets. Het is verleidelijk om dit zo snel mogelijk te verwijderen wanneer het nest zich vlakbij je huis bevindt. Doe dit echter niet. Roep altijd professionele hulp in.

Het dichtspuiten van de nestopening helpt niet. De hoornaars zullen een andere opening maken welke moeilijker bereikbaar is. Bovendien zullen ze zich gaan verdedigen in geval van gevaar. Een aanval van een kolonie hoornaars kan een dodelijke afloop betekenen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten van het verwijderen?

De kosten voor het verwijderen van een hoornaar nest ligt tussen de €60,- en €99,-. Het kost je wat geld maar dan wordt het nest wel veilig en professioneel bestreden. De kosten zijn inclusief voorrijkosten, inspectie, bestrijdingsmiddelen en btw.

Mag ik een wespenspray gebruiken?

Het korte en simpele antwoord op deze vraag is nee! Een wespenspray heeft te veel nadelen en zorgt vaak niet voor de oplossing van het probleem. De spray is giftig voor mens en dier, dus ook schadelijk voor jou, je gezin en huisdieren.

Waar kan ik een hoornaar nest melden?

Een nest van de normale Europese hoornaar kun je melden bij iedere ongediertebestrijder. Er bestaat echter een andere soort hoornaar waarvan het aantreffen of gezien gemeld moet worden. De Aziatische hoornaar is aan een opmars naar Europa bezig. Deze hoornaar bedreigt het voortbestaan van andere insecten zoals de bij.

Heb je een Aziatische hoornaar gezien? Meldt dit dan op waarneming.nl of telmee.nl.

Wanneer kan ik het nest weghalen?

Een hoornaar nest kun je weghalen wanneer een nest een jaar lang niet actief is. Je kunt dit doen door middel van een scherp mes. Twijfel je over de activiteit van het nest, bel dan een expert om het nest te verwijderen.

085 - 580 2745

Ook in het weekend!